KELLEMES ÜNNEPEKET

PÉNZÜGYI ISMERETEK OKTATÁSA AZ ISKOLÁBAN!

Farkasréti Általános Iskola részt vesz a 2011/2012. évi országos Citibank Pénzügyi Oktatási Iskolatámogatási Programban. A program keretében a Citi Alapítvány jóvoltából 750.00 forint értékű pénzügyi-gazdasági oktatási csomagot adományozott a Citi Bank az iskolának, amelynek része az oktatási csomag, 1 fő pedagógus képzése, egy laptopot és egy projektor. Még ebben a tanévben új szakkört indítunk: Pénzügyi ismeretek címmel, amely a Citibank Pénzügyi Oktatási Iskolatámogatási Program felhasználásával kerül bevezetésre.

VIDÁM LUCA NAPI KOTYOLÁS

KÉPEK

Szép régi népi hagyomány a "kotyolás", amikor a falvakban fiatal legények házról-házra járva a termékenységre, bőségre utaló jókívánságokat mondanak. Sajnos ma már egyre ritkább. E szép szokást a 3.b osztályos tanulók mutatták be diáktársaiknak, végigjárva az osztálytermeket. Mindenhol apró ajándékokkal várták őket , így tarisznyájuk hamar megtelt mindenféle földi jóval.

MOTOLLA - A Farkasréti Általános Iskola diáklapja

54. Lapszám
 
2011 szeptember - október
Megtekintés (pdf)
Rövid tartalom:
 
1.
Kovács Kata Õszi dal
2.
A múlt hangulatában - Tavaly a nyolcadikos versek
Alsós szerkesztõ:
2.
Aranykréta díj: Pintér István
Sáringer Márta
3.
Interjú a DÖK elnök Kurunczy Jánossal
Tördelőszerkesztő:
4.
ki a természetbe - Hegedűs Benedek Bence 5. b
Rozmán Sándor
4.
Egy felejthetetlen élmény - Pintér Uránia 5. a
Főszerkesztő:
4.
Vadasparki élmények - Kismarton Zsuzsanna
Schődl Gabriella
5.
Tibor bácsi mesél
 
5.
Volt egyszer egy mesebolt – a Szilvásgombóc Galéria szeptemberi kiállítása
 
5.
Téma: Máté Angi: Volt egyszer egy béka - szövegalkotás
 
6.
„A művészet a szellem szabadsága” Miért fest, alkot az ember? - Soltész Éva
 
7.
Sportnap 2011-10-19
 
7.
ŐSZI PAPÍRGYŰJTÉS VÉGEREDMÉNYE
 
8.
Sziklakórház - Kovács Kata 8. a
 
8.
Múzeumi nap a történelem vonzásában - Barta Dániel 8. b
 
8.
Múzeumi nap Ady nyomában - Varga Kornél 8. b
 
8.
Nemzeti Múzeum Régészeti kiállítás - 5.b
 
9.
Finomat főztünk… István bácsi recept, lejegyezte: Müller Tündér
 
9.
Érdekességek a nagyvilágból – tanulás az iskolán kívül
 
10.
Újrahasznosítás! - Váza fényes aluborítással
 
11.
Galambcsapda - Sáringer Márta
 
11.
Játék a szavakkal - Túri Csenge, Lovas Boglárka, Bognár Csanád
 
12.
Elsősök mesélték az iskoláról - Szabó Szedleczky Kázmér 1.a, Módly Dániel 1.b, Velinsky Márton 1.c
 
12.
Iskolakezdés - 3.a
 
13.
SZÜLETÉSNAP AZ AQUAWORLDBEN - Ludvig Zsófia
 
13.
Sportnap - Zsuppán Kata 4.c
 
13.
Őszi nap - Matiszlovics Dániel 2.a,
 
14.
KÖNYV ÉS FILMAJÁNLÓ - Pozsonyi Anna 4.a
 
14.
Mobiltelefonok töltése kerékpárral - Ványi Bálint 4.b
 
14.
Vásári kikiáltó - 3.a osztályosok verse
 
15.
Állatkerti táborban voltam - Pataki Csenge 3.a
 
15.
Mihály-napi vásár - Záhonyi Nikolett 4.c
 
16.
észcsavargatók, elmepörgetők
 
16.
Viccek
 

Korábbi lapszámok

ALAPÍTVÁNY

Kedves Szülők! Az advanti készülődéskor a "Csempejegyek" eladásából a bevétel 120 000 Ft lett. Nagyon szépen köszönjük. Tavasszal indítjuk a munkákat: kert rendezése, névtábla feltétele.

Továbbra is szívesen fogadjuk adományaikat.

Számlaszámunk: 10300002-20618128-00003285 Cím: 1112. Bp. Érdi út 2. Farkasrét a Gyermekekért Alapítvány

Üdvözlettel: Portkóné T.Györgyi a Kuratórium nevében

OPERÁK VILÁGA

KÉPEK

Bevezetés az operák világába A Budai Művészházban vasárnaponként neves előadók közreműködésével kedves, gyermekközpontú előadásokon ismerkedhetnek meg az opera világával az érdeklődő kisdiákok. A fotókon a Don Pasquale és a Varázsfuvola c. operák bemutatása látható.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS

KÉPEK

További friss képek az adventi készülődésről, Sáringer Márta fotói.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS

KÉPEK

Sok szeretettel várta iskolánk mind tanulóit, mind a szülőket, egy kis közös adventi előkészületre. Régi tanulók is meglátogatták az iskolát az esemény során, többek közt Havas Nándor és Paár István Antal is jelen volt. Minden asztalnál lázas ütemben készültek a szebbnél szebb ajándékok, tanárok és szülők felügyeletével. Mondható, hogy rendhagyó volt az esemény, hiszen ebben az évben szakított a vásári hangulattal, az alkotás javára, miközben a legfontosabb - a hétvégi, tartalmas, közös, családi program - is megvalósult. Meséljenek a képek.

HALLOWEEN PARTY

KÉPEK

Az éves Halloween Party-n vettek részt a nebulók, Angol tanárok szervezésében, nagy sikerrel.

SZÉPÍRÁSVERSENY

KÉPEK

Szépíró versenyre jelentkezhettek a kerület másodikos, harmadikos és negyedikes tanulói. A pályázatot Király Nóra önkormányzati képviselő írta ki. A tetszőlegesen kiválasztott karácsonyi verset a vártnál sokkal több kisgyerek másolta le gyöngybetűkkel, a díjazottak munkáival pedig a kerület idős lakóit ajándékozzák majd meg egy-egy szép karácsonyi képeslapon a közelgő ünnep alkalmából. November 22-én délután öt órára zsúfolásig megtelt a Szt. Imre Gimnázium díszterme, hiszen háromszáznál is több gyerek vett részt amegmérettetésen. A zsűriben Pósa Zoltán költő is részt vett, aki a választott verseket értékelte, a díjazottak pedig megkapták dedikált verseskötetét. A gyerekeket megtisztelte jelenlétével Dr. Rétvári Bence és Dr. Simicskó István államtitkár, valamint jelen volt Dr. Hoffmann Tamás kerületi polgármester és Dr. Kupper András alpolgármester is, akik a díjak átadásában is közreműködtek. Évfolyamonként 3-3 tanuló lett dobogós, de számos különdíj is kiosztásra került. A program zárásaként gitármuzsika szólt a közönségnek. Iskolánk díjazottjai: Lovas Boglárka (3.a), Túri Csenge (3.a) Murphy Aoife (4,a) Szentpéteri Hanna (4.a) Gécsek Fanni (4.b) valamint H-Tóth Eszter, Imre Flóra, Török Lili, Záhonyi Nikoletta 4.c osztályos tanulók.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS

Tisztelt Szülők!

Közös adventi készülődésre hívjuk Önöket és gyermekeiket november 26-án, szombaton délelőtt 9:00-12:00-ig.

Program: ajándéktárgyak készítése 28 kézimunka asztalnál, büfé, teaház, süti sütő verseny, karácsonyi muzsika, bábjáték, filmvetítés, könyvárusítás, adventi úszóverseny 11 órától

Az ajándéktárgyak készítésére előzetesen kell jelentkezni a foglalkozásra szóló jegy megvásárlásával. Ennek lebonyolítása iskolai keretben történik november 16-án, szerdán délelőtt. Kérjük a szülőket és a gyerekeket, hogy addig tájékozódjanak a lehetőségekről, és az említett napon a gyerekek a kiválasztott foglalkozás (illetve foglalkozások) díjával érkezzenek. (Számoljanak több lehetőséggel is!) A jegyvásárlásban a kicsiknek segítségükre lesznek a tanítók, kérjük, forduljanak hozzájuk a részletekért! A foglalkozásokról tájékozódhatnak a kifüggesztett plakátokról, valamint e levélhez csatolt dokumentumból. Az iskola zsibongójában meg is tekinthetik a készítendő ajándéktárgyakat. A foglalkozások díjából származó haszon az osztálypénztárakat gyarapítja majd. Az a szülő, aki szintén szeretne foglalkozást tartani, jelentkezzen Mészáros Zsuzsannánál! A spontán szerveződő tevékenységekhez helyet, lehetőséget biztosítunk. A szülőknek nagy süti-sütő versenyt hirdetünk. Nevezni lehet egy nagy tál otthon sütött finomsággal. A részletes felhívást mellékeltük.

Üdvözlettel: az iskola vezetősége

További információk:

Részletes Program

Foglalkozások

Süteményverseny

Tavalyi képek:

Pillanatképek 1. album

Pillanatképek 2. album

Adventi vásár 1. album

Adventi vásár 2. album

NAPKÖZI CSOPORTKÖZI FOGLALKOZÁS

KÉPEK

November hónapban is sok gyerek vett rész a már hagyománnyá vált havi rendezvényen. Ezúttal is lehetett kuktáskodni, sportolni, agyagozni, vetélkedni, követ festeni, vagy éppen képeslapot, zsenília pókot, egérkét vagy csipesz csodát készíteni. A különböző helyszíneket Nagy Nikolett 5.b osztályos tanuló járta végig, és örökítette meg a dolgos pillanatokat.

FOGADÓÓRA

Tisztelt Szülők !

2011. 11.21-én 17 órától 18 óra 30-ig ( ill. a megbeszélt időpontok szerint ) minden alsós tanító és napközis kolléga fogadóórát tart a saját tantermében. Száz Petra és Rieglerné Magyar Katalin az angol teremben várja az érdeklődő szülőket . Bösztöri Andi nénit a fejlesztő szobában ( könyvtár ) találják meg.

MAGYARÓRA MÁSKÉPP

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA

KÉPEK

Különös vendég érkezett az osztályba október 20-án. Jenő bácsi, azaz egészen pontosan Domonkos Jenő, Domonkos Marika néni férjének édesapja az 1956 - os Forradalom és Szabadságharc 55. évfordulója alkalmából látogatott el a gyerekekhez, hogy emlékeiről meséljen. Jenő bácsi padtársa és jó barátja volt a Műszaki Egyetemen Danner Jánosnak a forradalom első ifjú áldozatának. Domonkos Jenő bácsi maga is részt vett a forradalom eseményeiben, személyes emlékeiről mesélt a gyerekeknek, újságcikkeket, és részletes térképet ajándékozott a tanulóknak.

56-os megemlékezés

KÉPEK

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emléknapja tiszteletére ebben a tanévben a 3.c osztályosok készültek ünnepi műsorral.

ADVENTI ELŐKÉSZÜLETEK - ALAPÍTVÁNY

Kedves Szülők!

Iskolánkban november 26-án megrendezésre kerülő adventi készülődésen a Farkasrét a Gyermekekért Alapítvány is részt vesz. Ezúttal is kiadunk "csempejegyeket" 500 Ft és 1000 Ft értékben. Célunk ezzel az udvar, a játszóterek rendbehozatala, az igényes névtábla feltevésének finanszírozásához való hozzájárulás. Reméljük, hogy az idén is támogatásra találunk úgy, mint az előző két évben.

Köszönettel: a Farkasrét a Gyermekekért Alapítvány kuratóriuma nevében: Portkóné Téglásy Györgyi

SZÜLŐI ESZMECSERÉRE

Tisztelt Szülők!

2011. 11. 22-én, 16:30-tól - a fogadóóra előtt és alatt folyamatosan - SZÜLŐI ESZMECSERÉRE hívjuk elsősorban az 5 - 6. évfolyam szülőit. Téma: a felső tagozatba lépés kérdései és az eddigi tapasztalatok. Helyszín: a biológia előadó. A beszélgetést vezeti: Simon Gabriella gyermekvédelmi felelős

NYÍLT TANÍTÁSI ÓRÁK 2011.10.25.

ÓRAREND: Megtekintés

TANKÖNYVÁR VISSZAFIZETÉS

Tisztelt Szülők! Ezúton értesítjük és kérjük Önöket, hogy azoknak az 1., 2., 4., 5., 6. és 8. évfolyamos tanulóknak a szülei, akiknek neve az alábbi névsorban szerepel jöjjenek be az iskolába, hogy az adott pénzösszeget (tankönyvár) átvegyék. Az átvétel ideje: 2011. október 17. hétfő és 18. kedd, mindkét napon 8:00-10:00 és 14:00-15:30 óra között. Az átvétel helye: gazdasági iroda (II. emelt.).

Melléklet: Névsor

ÁLLATOK VILÁGNAPJA

KÉPEK

Az Állatok Világnapja programjaként ebben a tanévben a HEROSZ Budapesti Állatotthonba látogathattak délutánonként alsós napközis csoportok. Az állatotthon 1991-ben nyitotta meg kapuit adományozó állatbarátok jóvoltából. Állandó teltházzal működik, évente kb. 300 kutyát és 150 macskát sikerül gondoskodó gazdákhoz juttatniuk. Persze rengeteg más állat (kisrágcsálók, kisragadozók, hüllők) is lakója hosszabb-rövidebb ideig az otthonnak. Aki még nem járt az iskolánkhoz nagyon közeli állatmenhelyen mindenképpen látogasson el! Érdemes! Minden további részlet: budapestiallatotthon.hu

TANKÖNYVTÁMOGATÁS 2012/13 TANÉV !!!FONTOS HATÁRIDŐS!!!

A következő évi tankönyvigénylő lapok leadási határideje 2011. október 10-11-12. H-K-Sz napokon 7.00 – 7.40 óra között vagy október 10. vagy 12. H ill. Sz napokon 17.00-18.00 óra Ekkor kell a szükséges igazolásokat is bemutatni.

Helye: BIOLÓGIA - FÖLDRAJZ TEREM.

Melléklet: Nyomtatvány, Tájékoztató

HOVÁ TŰNT A GYERMEKKOR?

HOVÁ TŰNT A GYERMEKKOR? címmel tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket, a szülőket, nagyszülőket a 2011. október 17-én, hétfőn, 18 órakor tartandó, vetítéssel egybekötött Szülői Fórumunkra.

Helyszín: a Farkasréti Általános Iskola könyvtára (Budapest, XI., Érdi út 2.)

Téma: A gyermekek délutáni elfoglaltságai

1. Filmvetítés 2. Kötetlen beszélgetés 3. Beszámoló az Alapítvány munkájáról

Tisztelettel: az iskola Vezetősége

TÉLI SZÜNET KEZDÉSÉNEK IDŐPONTJA VÁLTOZOTT

Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy a téli szünet kezdésének időpontja az alábbiak szerint megváltozott:

December 19-én tanítási nap, ezen a napon lesz az iskolai és osztály karácsony.

December 20-án tanítás nélküli munkanap (ügyeletet szükség szerint biztosítunk).

December 21-én munkaszüneti nap (cserenap), mert november 26-án, szombaton lesz az adventi vásár.

Első tanítási nap 2012. január 3. kedd.

Naptár

2011/12

HÁZIREND

Tisztelt Szülők!

Az iskolába - a házirend szerint - a tanulónak 7 óra 50 percig meg kell érkeznie. A gyermek további biztonságáról a pedagógus gondoskodik és felelős érte addig, míg a szülő a gyermekét át nem veszi a napközis kollégától, vagy nem nyilatkozik arról az időpontról, amikortól a gyermek egyedül távozhat az iskolából. 2011. október 06-tól megváltoznak a szülők intézményünkben tartózkodásának szabályai, amely változtatások elsődleges célja, a ránk bízott gyermekek biztonsága! Az alábbiak szerint intézkedem:

REGGEL

A Törcsvár utcai kaput 7 óra 15 perctől nyitva tarjuk 7 óra 55 percig. Ezen kapu csak a tanulók számára van nyitva, - megkönnyítve az Önök helyzetét - biztosítva a gyermekek gyorsabb bejutását az iskolába. A kapu nyitva tartása bizalmi kérdés, kérem, ne éljenek vissza a megelőlegezett bizalommal! A főportán való korlátlan belépés is, csak a tanulók számára ad lehetőséget. Gyermekeiket kérem, ne kísérjék fel a tanterembe! Az a szülő, aki szeretne a pedagógussal beszélni, előzetesen jelentkezzen be, vagy vegye igénybe a hivatalos fogadóórát. Akinek hivatalos elintézni valója van a titkárságon, az 7 óra 30 perctől megteheti. Amennyiben gazdasági ügyet szeretne intézni, akkor 8 órától a gazdasági irodában megteheti. Mindkét esetben a portáról felszólnak a megfelelő helyre, hogy tudják-e Önöket fogadni.

DÉLUTÁN

A Tömös utcai portán lehet belépni az iskolába. Amennyiben gyermekét el szeretné vinni, kérem, keresse meg a napközis pedagógust és kérje el tőle! Abban az esetben, ha várakoznia kell, vegye igénybe a zsibongót és ott várakozzon, - de ne menjen be az osztálytermekbe, ebédlőbe. Miután találkozott gyermekével, kérem, hogy rövid időn belül hagyja el az iskolát, ne játsszanak, ne üljenek le az udvari padra a gyermekkel, amennyiben szeretnének egymással hosszasan beszélgetni, úgy azt megtehetik a zsibongóban.

Amikor a napközis tanító 16 óra 30 kor a tanulókat lekíséri az ügyeletre, a tanteremet kötelessége bezárni, így a továbbiakban nincs lehetőség arra, hogy a szülő felmehessen az osztályterembe. Az iskola hátsó lépcsőházának, uszoda felőli udvari kijáratát, minden nap 17 órakor, a nagy épület udvarra nyíló ajtaját pedig17 óra 30 perckor bezárjuk. Rossz idő esetén az ügyeletben maradt gyermekekre - az ügyeletes pedagógus - a szülő megérkezéséig a zsibongóban vigyáz. A 17 óra 30 után itt maradt gyermek a portán várakozik. Ezen intézkedéseknek, azaz oka, hogy a felnőttek száma oly mértékben megnövekedett az iskola területén, amit már nem vagyunk képesek átlátni, és egyben ez a kialakult helyzet veszélyezteti a ránk bízott gyermekek személyi-és vagyonbiztonságát. Tisztelettel kérem a szülőket, hogy közös felelősségünkből adódóan tartsák be az intézkedéseket, és segítsenek annak betartatásában! Kérem, bizalommal olvassák ezen intézkedést, hiszen mindannyian szeretnék gyermekeiket nap, mint nap épségben hazavinni, mi pedig szeretnénk így elengedni Őket! Jobbító javaslatot szívesen elfogadok! Az ésszerű változtatásokra nyitott vagyok. A szülői munkaközösséggel közösen rövid időn belül áttekintjük az intézkedés hatását, és amennyiben szakmailag indokolt, megteszem a szükséges korrekciót.

Budapest, 2011. szeptember 04.

Bízva együttműködésükben, tisztelettel: Fazekas László igazgató

SZÍN-TERÁPIA

Soltész Éva

Szín-Terápia

Bálványos Huba emlékére

Szeretettel meghívunk mindenkit 2011. október 5-én, szerdán 17 órakor a Szilvásgombóc Galériában tartandó kiállítás megnyitójára. Helyszín: 1112 Budapest, Érdi út 2. A kiállítás november 4-ig tekinthető meg.

FRISS KÉKEP

Őszi sportnak keretében az alsós tanulók váltóversenyeztek

KÉPEK

Szeptember utolsó délutánján harsány dobpergés és a 3.a osztályos gyerekek vásári kikiáltója jelezte az esemény kezdetét. Immár második alkalommal cseréltek gazdát a portékák a Mihály napi vásárban. Bódító illatukkal hívogattak a finom házi készítésű sütemények, csinos kis üvegekben sorakoztak a nyár ízét őrző lekvárok, mosolygott a szőlő, de szinte mindent lehetett kapni, ami csak egy gyermekszemnek és szájnak ingere. A leglátogatottabb asztal a 4.a osztályos lányoké volt, nem csoda, hiszen a szokatlan melegben nagyon finom limonádéval lehetett náluk felfrissülni. Gratulálunk az ötlethez!

KÉPEK

Sáringer Márta

SPORTNAP

Őszi sportnak keretében a Czakó utcai atlétika pályát látogatta meg az iskola felső tagozata és a negyedikesek.

Kép: - Repülőfázis -

KÉPEK

2011/2012 FRISS DOKUMENTUM

Naptár

2011/12

VOLT EGYSZER EGY MESEBOLT

2011 május-június folyamán másodikos és hatodikos diákok az Újbudai Pedagógiai Intézet által szervezett tehetséggondozó tanfolyamon vettek részt. A foglalkozásokon a gyerekek Máté Angi három meséjét dolgozták fel irodalmi, stilisztikai szövegnyelvészeti és képzőművészeti szempontból. A Volt egyszer egy mesebolt c. kiállítás a program keretén belül elkészült munkákat (pasztellképek, akvarellek, olajkrétarajzok, versek, textilképek és figurák, ) mutatja be az érdeklődők számára. A XI. kerületi tehetséggondozó programban részt vett összes intézmény közös kiállítását az ÚPI rendezi meg 2011 őszén. Addig is fogadjátok szeretettel a farkasrétis gyerekek alkotásait a Szilvásgombóc Galériában!

2011/2012 FRISS DOKUMENTUM

Fogadóórák 2011/12

GÓLYATÁBOR

KÉPEK

ALAPÍTVÁNY

Tisztelt Szülők!

A Farkasrét a Gyermekekért Alapítvány kuratóriuma ezúton köszöni meg azoknak a kedves szülőknek a bizalmát, akik az elmúlt évi adójuk 1%-át az alapítvány javára fizették be.

A felsorolt dolgokra fordítottunk a hagyományoknak megfelelően: - támogatjuk a színházlátogatásokat, - előadó művészeket hívtunk, - sporteszközöket vásároltunk, - hozzájárultunk a Szilvásgombóc galéria működtetéséhez, - a nyelvi és reál tantárgyak oktatásához könyveket, szemléltető eszközöket szereztünk be - részt veszünk a Délutáni iskola szervezésében és anyagilag támogatjuk foglalkozásaikat - erdei iskola költségeihez hozzájárultunk - az elsős termek berendezésében kiegészítettük a GAMESZ-tól kapott -egyre csökkenő- összeget.

Továbbra is számítunk támogatásukra!

Számlaszám: 10300002-20618128-00003285

FARKASRÉT A GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Várjuk javaslataikat, kérdéseiket, észrevételeiket az alábbi e-mail címen: portkone@freemail.hu

Támogatásukat megköszönve, tisztelettel üdvözli Önöket a FaGYA Kuratóriuma nevében: Portkóné Téglásy Györgyi, a kuratórium elnöke

GYERMEKÉTKEZTETÉS

Tisztelt Szülők!

2011. szeptember 1-jétől változik a gyermekétkeztetés térítési díja. Az iskolákban nyújtott gyermekétkeztetés térítési díja 637,- Ft/nap, ebből a reggeli 99,- Ft, az ebéd 446,- Ft, az uzsonna 92,- Ft. Az étkeztetés személyi térítési díja - az intézményi térítési díj 25%-a, ha az étkeztetés igénybe vevő gyermek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum (28.500.-Ft) összegét, - az intézményi térítési díj 50%-a, ha az étkeztetést igénybe vevő gyermek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kettőszáz százalékát (57.000,-Ft). - A személyi térítési díj összegét a szülő vagy törvényes képviselő által benyújtott igazolás időpontját megelőző hat havi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani. - A személyi térítési díjat 2011. szeptember 1-jétől az intézményvezetők, igazgatók állapítják meg.

A támogatás iránt kérelemhez csatolni kell:

A kérelmező és családtagjai (a kérelmezővel egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók) jövedelem igazolását az alábbiak szerint: - rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hat hónap jövedelmét, - nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap jövedelmét, - személyi igazolvány és lakcímkártya másolatát (a gyermekét is), - egyedülálló kérelmező esetében a válásról, gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló igazolást, - GYED, GYES összegéről hivatalos igazolást (utolsó hat hónapról), - családi pótlékról igazolást (MÁK határozat vagy bankszámlakivonat) - árvaellátásról igazolást.

A támogatás iránti kérelem letöltés (doc) A kérelmeket, kérjük, az iskolában, a gyermekvédelmi felelősnek (Simon Gabriella) benyújtani szíveskedjenek. Köszönjük.

2011/2012 ÓRAREND

Órarend

2011/12 A HÉT

2011/12 B HÉT

FELHÍVÁS

Aki nem vette át a tankönyveit a tankönyvárusításkor, annak közvetlenül a tanévnyitó ünnepség után lesz lehetősége pótolni. Utána már nem lesz több alkalom.

FELHÍVÁS

Tisztelt 5.B és 5.C osztályos Szülők és Gyerekek!

Aki hétfőn (22-én) vagy kedden (23-án) volt tankönyvet vásárolni azok közül 9 tanulónak tévedésből rossz történelem tankönyvet adtunk. A tévedésért elnézést kérünk és a következőt kérjük: ellenőrizzék, hogy melyik történelem könyv van gyermeküknél! 5.B és 5.C osztályos könyv

Helyesen: Tankönyv: Nemzeti Tankönyvkiadó, kód: NT-00575, cím, Történelem 5. az általános iskolák számára, Munkafüzet: Nemzeti Tankönyvkiadó, kód: NT-00575/M, cím, Történelem munkafüzet 5.,

Rossz könyv. Tankönyv: Dinasztia Tankönyvkiadó, kód: PK-10805, cím, Történelem az általános iskola 5. osztálya számára. Munkafüzet: Dinasztia Tankönyvkiadó, kód: PK-10865, cím, Történelem munkafüzet az általános iskola 5. osztálya számára.

Aki ellenőrözni tudja, kérem jelezzen vissza a 30-6880-210 telefonszámon Pávai Ákosnak. Segítségüket köszönjük!

Augusztus 22. 15.30-19.30

Augusztus 23. 07.30-11.00; 16.00-19.30

Augusztus 24. 07.30-11.00; 16.00-19.30

Augusztus 25. 07.30-11.00; 16.00-19.30

Változás! A pénteki időpont elmarad!

Tankönyvárak

ÉVNYITÓ

A tanévnyitó ünnepség 2011. augusztus 31-én, szerdán 18 órakor lesz. Szeptember 1-je, csütörtök az első tanítási nap.

TANKÖNYVÁRUSÍTÁS

Augusztus 22. 15.30-19.30

Augusztus 23. 07.30-11.00; 16.00-19.30

Augusztus 24. 07.30-11.00; 16.00-19.30

Augusztus 25. 07.30-11.00; 16.00-19.30

Változás! A pénteki időpont elmarad!

Tankönyvárak

GÓLYATÁBOR 2011

Tudnivalók a Gólyatáborról!

Augusztus 22-én, hétfőn reggel fél 8 és 8 óra között várjuk a gyermekeket a főépület II. emeletén a kis tornateremben. A többi napon is 8 óráig kell megérkezni, akkor kezdődnek a foglalkozások. Közben 9 órakor reggelizünk, 12:30-kor ebédelünk. Ebéd után, 1 órakor lehet a gyerekeket átvenni. Csak egy pár tornacipőt hozzanak magukkal, amit a sportfoglalkozáson fogunk használni.

Addig is jó nyaralást kívánunk!

NYÁRI ÜGYELETI REND

JÚLIUS 6. SZERDA 09.00-13.00

JÚLIUS 20. SZERDA 09.00-13.00

AUGUSZTUS 3. SZERDA 09.00-13.00

AUGUSZTUS 17. SZERDA 09.00-13.00

GYERMEKÉTKEZTETÉS

Friss dokumentumok:

SZIGETKÖZ - NYÁRI TÁBOR KÉPEK

KÉPEK

Beszámolók:

BÚCSÚ BESZÉDEK (igazgató)

Kedves ballagó Diákok, Szülők, barátok, kedves Kollégáim!

Sokat gondolkodtam azon, hogy mit is mondhatnék nektek útravalóul. Mit mondhatnék még én, amit még nem mondtunk el, tanítottunk meg nektek eddig. Újat, szépet. Tegnap este eszembe jutnak József Atilla verssorai: "Te jól tudod, a költő sose lódit: az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől világlik agyunk, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk." A mai köszöntőmnek búcsúztatómnak mottójául, ezeket a sorokat választottam.

Amikor 8 évvel ezelőtt beléptetek félelemmel, kíváncsisággal és bizalommal, akkor 2003-at írtunk. Nem volt még iphon, iviv, és facbook. De voltak igaz barátságok, melyeket magatokkal hoztatok az óvodából. Akkor azon az első iskolás napon, az ajtóban Kati néni, Virág néni és Györgyi néni köszöntött benneteket. Minden olyan könnyűnek, izgalmasnak tűnt. Aztán ahogy haladtatok előre a tanévek számát tekintve, úgy vált a világ egyre bonyolultabbá, összetettebbé. Ahogy az ÁBC betűiből szavak, majd mondatok keletkeztek, amit egy idő után már nem csak elolvasni kell, hanem értelmezni is, majd felelés formájában felmondani, majd tovább bonyolítva az ÁBC-vel indult folyamatot, új összefüggésekre lelni. Általuk értelmezni a világot, amely körül vesz bennünket. A megtörtént csodákat és a megtörtént katasztrófákat is fel kellet dolgozni a helyére rakni. Ezen az úton nyílt az értelmetek és növekedtetek testben és lélekben is. Önkifejezésetek színtere is kiszélesedett. A tanulás már nem mindig volt a legfontosabb. Felértékelődtek az emberi kapcsolatok. Érzéseitek egyre jobban befolyásoltak benneteket, amelyek a barátságok, szerelemek, valós vagy vélt sérelmek korbácsoltak. A felső évfolyamokban bizony az osztályfőnökeiteknek Erzsi néni, Csilla néni, Noémi és Ildikó néninek, de valahol valamennyi kollégámnak, már ezzel is foglalkoznia kellett, ha sikerre akarta vinni saját tantárgyában való jártasságotokat. Ahogy közeledett a mai nap, úgy merülhetett fel bennetek, miként bennünk is a kérdés: Milyen volt az életetek és benne a miénk is, itt a Farkasréti Általános Iskolában? A választ mindenkinek magának kell megadnia rá! Őszintén! A fent idézet néhány sor ma is aktuális, örök érvényű: Te jól tudod, a költő sose lódít: az igazat mondd, ne csak a valódit, A vállatokon ott van a tarisznya, nézzetek bele. Üresnek látszik, de ha elvonatkoztatunk a tarisznya elsődleges jelentéstartalmától, akkor bizony tele van, hiszen benne van az egész nyolc év. Arra buzdítalak benneteket, amikor majd otthon, a szobátok ajtaját magatokra zárjátok, mindenki tekintsen bele a tarisznyájába és készítsen egy őszinte értékelést arról, hogy nyolc évvel ezelőtt honnan indult, milyen vágyai voltak és most hol tart. Nem érdemes hazudni. Ezt nem kell kitenni a facbookra, nem kell elkápráztatni a barátokat. Ez neked magadnak kell elkészíteni! Ha megvan az értékelés, akkor fogalmazd meg a következő négy-öt év terveit, írd le és tedd bele ebbe a tarisznyába, hogy az idő multával elő tud venni, s lásd, hogyan sáfárkodtál a talentumaiddal, tehetségeddel, és hogy tudtál megküzdeni a keresztjeiddel, azokkal a tulajdonságaiddal, amelyeket nem szeretsz, de azért kaptad, hogy jobbá legyél. A József Attila idézet négy soros eddig csak az első két sorról beszéltem, most szeretnék néhány gondolatot megosztani veletek a második 2 sorról is, amely a szövegösszefüggésben így hangzik: "Te jól tudod, a költő sose lódít: az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől világlik agyunk, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk."

Tegnap este, ahogy a közösen eltöltött délután után kivonultunk ide és Ti ott lent szerenádot adtatok nekünk, amit mi itt fenn meghatódva hallgattunk a holdfényben, sok több kérdést is feltettem magamban - ahogy a párkányon ülve lógattam a lábam és közben néztelek benneteket. Mi végre is vagyunk itt e földön? Mire teremtődtünk? A szemem előtt lejátszódó jelenetben benne volt az egész valóságos világ. Emlékszetek a tegnap estére? Zsuzsa néni egyenként lángra lobbantotta picinyke gyertyáitokat, de az alkonyat még nem engedte a fénnyel betölteni a teret, de már ott hordozta magában a sötétség legyőzését. Miközben fogtátok kezetekben a gyertyákat, egyesek önfeledten énekeltek a gyertyafény mellett, mások zavarukban, vagy csak azért, mert nem tanultak meg ünnepelni, igyekeztek mások gyertyáit elfújni, a meghitt soha vissza nem térő pillanat varázsát megtörni, idétlen (de valahol mégis érthető) viselkedésükkel, hogy magukra irányítsák mások figyelmét. Néhányan óvták - akár testükkel is - mások gyertyalángját, és ha kellett, újra gyújtottak. Forrt az aszfalton a világ. Aztán amikor a lusta hold is felkúszott az iskola 2. emelete fölé, kezdett megnyugodni a 8. évfolyam. A gyertyák világítottak a kezetekben, néhányan hátul álltak a sötétben, és akkor jutott eszembe a fent már idézet sorok: "hisz egymás nélkül sötétben vagyunk." A sorok felidézése után azon gondolkodtam, mi lehet a feladatotok? Egy nagy tüzet gyújtani? Vagy netán elég egy gyertyaláng is? Mire buzdítsalak benneteket? Netán arra, hogy készüljetek arra, hogy egyszer az életben valami nagyon nagyot tegyetek, vagy elég, ha csak egy gyertyát gyújtotok, de annak fényét megőrzitek? Buzdítsalak arra benneteket, hogy kicsiben legyetek hűségesek és akkor a nagyban is hűségesek lestek? Tegnap este is ismét megbizonyosodtam arról, hogy elég egy gyertyaláng is a boldogsághoz, hiszen azok a csöppnyi lángocskák ott lent összeadódtak és bizony bevilágították az udvar azon részét ahol álltatok. Meggyőződésem, hogy ezen az úton kell járnotok! Igen álljatok össze, segítsétek egymást, támaszkodjatok egymásra, mert egymás nélkül sötétben vagyunk. Az a világ, amelyben már most is élünk és - Ti még többet fogtok benne élni - az együttműködésre épül. Csak így egymást segítve lehet mindenkinek megvalósítania a személyes álmait. Azt kívánom nektek, hogy mindannyian merjétek őrizni azt a kis lángocskát, amit az élet Urától kaptatok. Segítsétek egymást és majd azokat is, akikkel életetek útján majd találkozni fogtok. Adjatok kezükbe gyertyát, hogy együtt egymást segítve bevilágítsuk ezt a világot!

Farkasrét 2011. június 15.

Fazekas László igazgató

BÚCSÚ BESZÉDEK (diákok)

Eljött a búcsú pillanata

Most még nem érzem azt, hogy hiányozni fog ez az iskola. Hogy miért? Mert szörnyen kíváncsi vagyok arra, mi vár rám a ballagás után. De nemsokára itt van ez a nap, meg kell állnom, átérezni a pillanatot, és elbúcsúzni egy korszaktól, mert lassan én már nem leszek ennek az iskolának a tanulója. Ha most visszatekintek: nyolc év és milyen gyorsan elrepült. A jó és rossz emlékeket az idő gyönyörűvé csiszolja majd. Volt nyolc évünk, hogy megszokjuk, megszeressük, néha utáljuk, közben szívünkbe zárjuk az iskolát. Ez a hely volt a második otthonunk, itt voltak azok az emberek, akik a családunk után a legfontosabbak számunkra, a barátaink. Az évek folyamán az osztály igazi közösséggé vált, egyedi stílust alkotott. Például a hozzánk órára igyekvő tanárt lestük, és ha megláttuk, esztelenül futottunk a terem felé, közben harsogtuk a titkos jelszót: sajt. Mire a tanár felbaktatott a lépcsőn, addigra az osztály elcsendesedett, mindenki példás rendben ült a helyén, és kezdődhetett az óra. Néhány osztálytárs sokra vitte: van, aki a Diákönkormányzatban az elnökségig, illetve helyettességig jutott, mások a sulirádiót szólaltatták meg, voltak, akik zenében, rajzban vagy éppen táncban remekeltek. Most még nem érzem, de tudom, hogy amikor majd átlépek új iskolám kapuján, nagyon fognak hiányozni a megszokott arcok, az ismerős folyosók, lépcsők, az oly sokszor hallott csengő hangja, és minden pillanat, amely ehhez az iskolához fűz.

Szebenyi Krisztina 8. b

Emlékezés és búcsúzás

Búcsúzom… De nem vagyok szomorú, hiszen nyolc olyan év telt el, amely felkészített a jövőre. Azért sem vagyok szomorú, mert számtalan jó és emlékezetes élményben volt részem. Pillanatképeket villantok most fel, olyanokat, amik nekem fontosak, felejthetetlenek. Első nap az iskolában. Elkéstem, ahogy ez sokszor megesett velem az elkövetkezendő években is. A középső padsor utolsó előtti padjában ültem. Első matekórára színes pálcikákat kellett hozni. Néhány perc elteltével szólt ránk Virág néni, hogy a mögöttem ülővel, aki ma már a legjobb barátnőm, Katival, ne játsszunk vámpírosat. A matematika iránti elkötelezettségünk azóta sem változott sokat, talán csak annyiban, hogy játék helyett inkább beszélgetni szoktunk ezen a hasznos órán. Az első osztálykirándulás. Én érkeztem a legnagyobb és legnehezebb bőrönddel. Virág néni rémülten észlelte, hogy én egyedül annyi ruhát hoztam, mint a többiek együttvéve. Másodikban, az évnyitón barátnőmnek, Áginak és nekem kellett verset mondanunk. Mondanom sem kell, mi lett belőle: versmondás is volt, de kuncogás és nevetgélés bizony sokkal több. A harmadikos táborban még mindig én tartottam a bőröndrekordot. Fogadtunk a hetedikes fiúkkal, hogy úgysem tudnak bejutni a szobába.. a fogadást elvesztettük, viszont kiderült, hogy a legrendetlenebb szoba a mienk volt, sajnos. A negyedikes tábor. Igen, még mindig az enyém az aranyérem, már ami a bőröndnagyságot illeti. Ceglédfürdőn táboroztunk. A szállás mellett találtunk egy fürdőt, ahova át is vonult gyerek és felnőtt. Mivel sokan nem tudtak úszni, a sekély gyerekmedencében lehetett lubickolni. Kati barátnőmmel úgy gondoltuk, inkább kipróbáljuk az élménymedencét. Remekül éreztük magunkat, egészen addig, amíg kiderült, hogy az egész tanári csapat minket keres kétségbeesetten. Ötödikben jöttek a jó dolgok, tanárainknak a gondok. Akkor még ágyúméretűek voltak a puskáim. Iskola után órákat töltöttünk a játszón. Még bőröndrekordernek mondhattam magam. A hatodik meglehetősen nehéz volt, matekból ekkor vesztettem el a fonalat. Még bőröndrekorderségem sem tudja feledtetni a hatodik keserveit. Hetedikben az osztály egyre inkább összerázódott, két zsenink született, Tomi és Marci. Sokat gondoltunk arra, mi lesz az elkövetkezendő esztendőben. Új tantárgyak? Voltak. Biosz, föci, kémia, fizika. Hogy őszinte legyek, csak a baj van velük. Az év végi osztálykiránduláson veszélyben az elsőségem, Nóri felzárkózni látszik bőröndileg. Nyolcadik… te jó ég!!! Mikor rohant el így az idő? De nem sok időnk jutott a tépelődésre, mert nyakunkon volt a felvételi. Miután mindenki felvételt nyert egy középiskolába, azóta próbáljuk megszépíteni a hátralévő heteket, napokat, órákat. Nem vagyok szomorú, mert csodálatos, vidám, felejthetetlen pillanatokat viszünk magunkkal. Azért szomorú is vagyok, hiszen búcsúzunk. Ég veletek! A hetedikesek nevében Ballagni: Lassan lépdelni, kényelmesen sétálni, ráérősen róni az utat. Ha megnézném az értelmező szótárat, hasonló jelentésmagyarázatot találnék. De ilyenkor tavasz végén finom szomorúság, könnyes mosoly, múltba mélázó bánat szövi át ezt a szót. Mert ballagni ilyentájt azt jelenti: búcsúzni. Ballagnak a nyolcadikosok. Nem újdonság ez, minden évben volt ilyen, de eddig csak jó bulinak tartottuk az egészet. Dekoráltuk a folyosót, nevetgéltünk, örültünk a szünetnek. Ballagnak a nyolcadikosok. Hát aztán? Tőlünk ez még olyan messze van, olyan elképzelhetetlenül távol…ki tudja, talán mi sose ballagunk el…talán mindig ide fogunk járni…talán örökké itt maradhatunk, együtt mindannyian, a biztonságos, jól ismert falak között…talán soha nem kell elbúcsúznunk…talán nem is fogunk felnőni soha…talán gyerekek maradhatunk mindörökre. Ballagnak a nyolcadikosok. De idén minden más. Valami megváltozott. Most mi ballagtatunk, mi búcsúztatunk, mert jövőre már mi következünk. Hiába voltunk biztosak benne, nem lett igazunk mégsem: nem áll meg az idő, még a mi kedvünkért sem áll meg. Jövőre mennünk kell, nem maradhatunk tovább, és éppoly fényes lesz a tekintetünk, éppúgy remegni fog a szánk széle, mint az előttünk járóknak. A menet lassan befordul az iskola mellett. Egymás mögött, énekelve jönnek, megilletődött arccal, a karjukban virágcsokor, a vállukon tarisznya. Hirtelen eszembe jut az a réges-régi nap, amikor remegő lábakkal először léptem be az iskola kapuján. Magam mögött hagytam szeretett ovimat, a játékos, gondtalan éveket - persze akkor ezt még nem fogalmaztam meg így magamnak. De valamit biztosan éreztem belőle. Emlékszem, milyen szorosan fogtam anyu és apu kezét, és suttogva kérdeztem a bátyámtól: nagyon rossz az iskola? Ő mosolyogva ingatta a fejét, de én nem hittem neki. Dehogy gondoltam volna akkor, mennyi öröm, élmény, szépséges év vár itt rám! Csak a tarisznyának örültem, amit a nagyoktól kaptunk, benne ceruza, színező - eltettem emlékbe. Remélem, megvan még. Melléteszem majd jövőre azt a másikat. Két hatodikos rohan el mellettem a folyosón, gondtalanul intenek. Jövőre mi ballagunk majd, ők pedig búcsúztatnak. Egymás nyomába lépünk, és egymásnak adjuk át a stafétabotot - így van ez rendjén. A nyolcadikosok megállnak egykori osztályuk előtt. Fiúk és lányok, már nem egészen gyerekek, még nem egészen ifjak. Megannyi sors-kezdemény. Előttük az élet - vajon mi vár rájuk? Boldogság? Gyötrelem? Kiléptek az általános iskola kapuján, valami véget ér. De a vég - mindig kezdet is, valami újnak a kezdete. Kedves nyolcadikosok! Kívánom, hogy sok boldogság várjon benneteket azon az úton, amin most elindultatok. Mondanám, hogy ne feledjétek soha azokat az éveket, amiket itt töltöttetek - de tudom, nem felejtetitek úgysem. Jövőre mi következünk. Isten veletek!

Kovács Kata 7.a

VENDÉGSÉG VICENZÁBAN

A Farkasréti Általános Iskola tanulói 2011. június 9.-én csütörtökön mutatták be a két felvonásos vígjátékot. A darab szerzője: Marczellné Szilágyi Eszter Díszlet és jelmez: Budapesti Kommunikációs Főiskola Alkalmazott Művészeti Intézet A darabban szereplő gyerekek névsora: Bajári Bálint, Bezerédi Ádám, Bognár Bianka, Csanády Vince, Csonka Fanni, Dóczi Botond, Farkas Dominika, Gócz Diotima, Hegedűs Benedek Bence, Imre Dorotya, Kovács Gergő, Marczell Ágota, Marczell Botond, Marczell Réka, Müller Csillag, Nagy Nikolett, Nyerges Balázs, Prókai Balázs, Ronkai Anna, Roskó Kristóf, Szarvas Tamás, Szilágyi Laura, Szilágyi Misi, Szilágyi Péter, Szlávik Bernadett, Tiszai Emma, Varga Nikolett, Zentai Kata Sára

KÉPEK

BALLAGÁS 2011

KÉPEK

TUDNIVALÓK A KAMARAERDEI TÁBORRÓL

Pontos címe: 1112 Budapest, XI. kerület Kamaraerdei út 12-14. Tel: 249-9759 Befizetési napok: A táborban lehet befizetni: jún. 27., júl. 11., júl. 25., aug. 8. (8-14 óráig). A befizetés összege megegyezik az iskolában fizetendő étkezés térítési díjával, amelynek teljes összege 583 Ft/nap, és természetesen igénybe vehető az év közben is kapott támogatás. Étkezés lemondása: A táborban dolgozó iskolatitkárnál telefonon 249-9759, vagy levélben 24 órával a hiányzás előtt. Turnusok: I. 2010. június 20 - július 1. II. 2010. július 4 - július 15. III. 2010. július 18 - július 29. IV. 2010. augusztus 1- augusztus 12. V. 2010. augusztus 15- augusztus 19. Gyülekezés: A táborba való kísérést az iskola pedagógusai látják el. A kísérő pedagógusok 7:00-től 7:30-ig a főportánál várják a gyerekeket. 7:30-kor indulnak az 53-as busz Márton Áron téri megállójához (az Auguszt cukrászdával szemben), ahová az előzetes kiírás szerint 8 órakor érkezik a különbusz. Visszaérkezés: A különjáratú busz 16:05-kor indul a tábortól, a Törökugrató u. és a Csiki-hegyek u. érintésével a Törökbálinti út 2-4. szám elé érkezik. A gyerekeket egy, a táborban dolgozó pedagógus kíséri vissza az iskola elé. Kb. fél 5 és ? 5 között érkeznek meg.

Fontos! A táborba érkező gyermekek 3 munkanapnál nem régebbi orvosi igazolást kell hozniuk! Minden táborozónak egyéni tisztaságcsomag szükséges. 2011. június 16.

DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉG

Május 10-én az Újbudai Pedagógiai Intézetben díjkiosztó ünnepséget rendeztek a kerületi versenyek eredményes tanulói és tanáraik részére. Történelem, angol nyelv, valamint a német vers- és prózamondó versenyeken való szereplésünkért okleveleket vehettünk át. A jutalmazott tanulók az iskola képviseletében: Petro Katalin 7.a, Szatmári Luca 1.c, Szlávik Barnabás 5.c és Varga Kornél 7.b Felkészítő tanárok: Molnárné Patkó Ágnes és Nádor Zsuzsa

ÉTKEZÉS TÉRÍTÉSI DÍJ VÁLTOZÁS

Tisztelt Szülők! 2011. szeptember 1-től emelkedik a tanulói étkezés térítési díja. Reggeli: 99.- Ebéd: 446.- Uzsonna: 92.- Ft-ba kerül majd. Májusban bekértük a 2011/12-es tanévre szóló rendelésüket, amit a fenti változás, vagy egyéb okokból (távozás, stb.) módosíthatnak. Csak írásban(!), a honlapról letölthető vagy a titkárságon kérhető ÉTKEZÉSI NYILATKOZAT MÓDOSÍTÁSA nyomtatványon fogadunk el bármilyen változtatást. Kérjük, ne feledjék el, hogy a leadott rendelésük a következő tanév végéig, azaz 2012. június 15-ig szól, amit aláírásukkal igazolva tudomásul vettek! A csekk be nem fizetése nem szünteti meg automatikusan a rendelést. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, úgy járhat, hogy az el nem fogyasztott étkezések után is adós marad. A késedelmes befizetések megszüntetése érdekében a 2011/12-es tanévben már a megelőző hónap első hetében kiadjuk a csekkeket. (A szeptemberre szóló csekket pedig az első tanítási napon osztjuk ki a tanulóknak.) Ezúton is kérjük a fizetési határidő betartását!

Kellemes nyaralást, sikeres új tanévet kívánunk! Az iskola vezetősége

ERDEI ISKOLA 6.b

KÉPEK

Fertő-Hangás Nemzeti Parkba szervezett erdei iskola különlegességét a helyszín szépségén kívül az adta, hogy mindenhova kerékpárral közlekedtünk. Amikor a vonatról leszálltunk, már rendbe állítva vártak minket a"drótszamarak". A következő napok sűrű programja gondoskodott arról, hogy ne unatkozzunk egy percig sem. Kedden a fertődi Eszterházy kastélyt néztük meg. Ebéd után terepre mentünk madárlesre. Az itt élő vagy átmenetileg itt tartozkodó madarakat távcsővel is megfigyelhettük. Másnap 70 km-t kerékpározunk és több, mint 2 órát kenuztunk. Elismerni való teljesítmény ez, amit mindenki nagyszerűen teljesített. Szűk nádfolyosókban eveztünk, s bár erősen lekötött minket a hajó irányban tartása, azt azért érzékeltük, hogy milyen labirintudrendszerben közlekedünk. Nem lett volna jó eltévedni! Persze nyílt vizfelületre is kijutottunk. Hazafelé útba ejtettünk egy kilátót, ahonnan az egész Fertő-tavat be lehetett látni. Egy kis kerülővel útba eljettük Nagycenken a Széchenyi Mauzóleumot és a kastélyt is. Csütörtökön délelőtt ürgelesre mentünk, és az ősi magyar háziállatokat kerestük fel. Távolról azt is megfigyelhettük, hogy hogyan hajtják a szürkemarhákat. A délután igazi felfrissülést hozott, mert strandolhattunk. A lubickolás, vizi játék feüdülést jelentett fáradt izmainknak. A fagyira, palacsintára és lángosra is jócskán ki voltunk éhezve. Az eltelt 5 nap alatt összesen 170 km-t kerékpároztunk.

ERDEI ISKOLA - CSOPAKI CSAPAT

KÉPEK

SPORTVERSENY EREDMÉNYEK, ÁKOS BÁCSI - NYÁRI TÁBOR

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

2011 SPORTEREDMÉNYEK

NYÁRI TÁBOR - ÁKOS BÁCSI - SZIGETKÖZ

VENDÉGSÉG A VICENZÁBAN

HELYESBÍTÉS

Tisztelt Szülők! A kamaraerdei tábor első turnusa a meghirdetett időponttal ellentétben június 20-án, hétfőn kezdődik. A tévesztésért szíves elnézésüket kérjük!

ERDEI ISKOLA

KÉPEK

Az 1.a, 4.b és a 4.c osztály Mátrafüreden az MTA üdülőjében töltött öt napot. A gyerekek három,- illetve négy ágyas, televízióval, hűtőszekrénnyel felszerelt szobáihoz természetesen fürdőszoba is tartozott. Azt tapasztaltuk, hogy a kultúrált környezetnek nevelő hatása van. Az erdei iskola témaköreivel (térképismeret, kőzet,- talaj,- és patakvizsgálat, állat,- és növényismeret) nagyszerű túrákon ismerkedtek meg a gyerekek. Büszkék vagyunk kis elsőseinkre, akik a hét közepén az egész napos túra során 10 km-t tettek meg.

KAMARAERDŐ

Tisztelt Szülők!

A kamaraerdei tábor első turnusára az iskola gazdasági irodájában lehet befizetni a jövő héten, azaz május 30-án, 31-én, június 1-jén és 2-án reggel 8-tól fél 4-ig. A befizetés összege megegyezik az iskolában fizetendő étkezés térítési díjával, amelynek teljes összege 583 Ft/nap, és természetesen igénybe vehető az év közben is kapott támogatás.

TUDNIVALÓK A KAMARAERDEI TÁBORRÓL

Befizetési napok: Az első turnusra az iskolában lehet befizetni május 30-tól június 2-ig naponta 8-15:30-ig a gazdasági irodában. A továbbiakban a táborban kell fizetni: jún. 27., júl. 11., júl. 25., aug. 8. (8-14 óráig)

Étkezés lemondása: A táborban dolgozó iskolatitkárnál telefonon 249-9759, vagy levélben 24 órával a hiányzás előtt. Turnusok: I. 2010. június 22 - július 1. II. 2010. július 4 - július 15. III. 2010. július 18 - július 29. IV. 2010. augusztus 1- augusztus 12. V. 2010. augusztus 15- augusztus 19.

Gyülekezés: A táborba való kísérést az iskola pedagógusai látják el. A kísérő pedagógusok 7:00-től 7:30-ig a főportánál várják a gyerekeket. 7:30-kor indulnak az 53-as busz Márton Áron téri megállójához (az Auguszt cukrászdával szemben), ahová az előzetes kiírás szerint 8 órakor érkezik a különbusz. Visszaérkezés: A különjáratú busz 16:05-kor indul a tábortól, a Törökugrató u. és a Csiki-hegyek u. érintésével a Törökbálinti út 2-4. szám elé érkezik. A gyerekeket egy, a táborban dolgozó pedagógus kíséri vissza az iskola elé. Kb. fél 5 és ? 5 között érkeznek meg.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

Felvételi tájékoztató a 2011-2012. évi első osztályba beíratkozott tanulók osztályba sorolásáról. A befogadó nyilatkozat 2011. 05. 03-tól átvehetőek az iskola titkárságán. Dokumentum letöltés 1.a, 1.b, 1.c és a várólista

Tisztelettel: Fazekas László

ALAPÍTVÁNY - ADÓ 1%

A Farkasrét a Gyermekekért Alapítvány kuratóriuma ezúton köszöni meg azoknak, akik az elmúlt évi adójuk 1%-ával az alapítványt támogatták.

1112 Budapest, Érdi út 2. ADÓSZÁM: 18251775-1-43.Továbbra is számítunk támogatásukra, és kérjük, hogy személyi jövedelemadójuk 1 %-áról iskolánk alapítványa javára rendelkezzenek! Üdvözlettel: Portkóné Téglásy Györgyi a kuratórium elnöke

PROGRAM VÁLTOZÁS

Május 10-én osztályfényképezés lesz! Május 16-án, hétfőn tanítási szünet lesz.Ügyelet kérhető!

MATEMATIKA VERSENY

Szakács Lili Kata a Nemzetközi Kenguru matematika verseny országos fordulóján 4. helyezést, míg a Zrinyi matematika verseny országos döntőjében 6. helyezés ért el. Gratulálunk!

PAPÍRGYŰJTÉS

A tavaszi papírgyűjtés időpontja:2011. május 2-6. minden nap reggel 7:00-8:00-ig, és péntek kivételével délután 16.30-17.30-ig.

Helye: az iskolai udvar hátsó részén.

A fennakadások elkerülése érdekében az újságpapírokat csak összekötözött csomagokban (max. 10 kg-onként!) tudjuk átvenni. Ha van rá lehetőség, akkor a papírkötegeket előre mérjék le, így az átvételkor csak be kell diktálni a mérés eredményét! Nagyobb mennyiségű szállítmányt (200 kg felett) a délutáni időpontban veszünk át. Ilyenkor autóval is be lehet állni.

Reggelenként a kapu előtti feljáróra parkolni TILOS!

Tisztelt Szülők!

Várjuk alkalmanként 3-4 szülő segítségét a tavaszi papírgyűjtésben 16.30-17.30 óra között, az alábbi beosztás szerint:

Május 2. Hétfő 1. évfolyam

Május 3. Kedd 2. évfolyam

Május 4. Szerda 3. évfolyam

Május 5. Csütörtök 4. évfolyam

Nyuszi kupa

Hamarosan itt a húsvét. Ez alkalomból iskolánkban első alkalommal 2011. április 15-én megrendeztük a "Nyuszi kupa" elnevezésű versenyt, ahol kicsik és nagyok csapatokat alkotva, az osztályok betűjele szerint küzdhettek a győzelemért. A versengésben 7 területen gyűjthették a pontokat párhuzamosan a csapatok. Voltak, akik tojást díszítettek, voltak akik dobó játékban mérték össze a tudásukat, de olyanok is voltak, akik azt kapták feladatul, hogy írjanak közösen locsolóverset. Ezeken kívül tojáskeresés, népi gyermekjáték készítés, sportverseny és elméleti feladat (húsvéti népszokások ismerete) is várt a gyerekekre. A küzdelem nagyon szoros eredményt hozott: I.. C-sek 72 ponttal II. A-sok 71 ponttal III. B-sek 68 ponttal Öröm volt látni a gyerekek boldogságát, pláne amikor megtudták, hogy jutalomként mindannyijukra a Tibor bácsi és osztálya által frissen készített sütemény vár. Számunkra is nagy élmény volt ez a rendezvény, hiszen szépen bizonyította, hogy más-más évfolyamra járó kisdiákok a közös cél érdekében milyen jól tudnak együttműködni. Gratulálunk a résztvevőknek!

Benkő Zsuzsa A napközis munkaközösség vezetője

KÉPEK

Olvasás király

Könyvkirályság uralkodót keres! Ez a felhívás fogadta a gyerekeket még 2010 októberében, de mára büszkén mondhatjuk, ismét van királya és királynője a Birodalomnak. Nem is egy, hanem egyszerre 8 (minden alsós évfolyamról egy fiú és egy lány)! Az októberben kitett plakátokon arra biztattuk a napköziseket, hogy a meghirdetett, olvasásra ajánlott 10 könyv közül válasszanak kedvükre valót, ezzel egyben vegyenek részt egy olvasási versenyen. A könyvek elolvasásához egy nagyon rövid feladatlapot kaptak a gyerekek, amit ez év márciusában kellett kitöltve leadniuk. Négy olyan könyv volt, amelynek feldolgozására többen is jelentkeztek. Azok a kisdiákok, akik ezeket választották, egy játékos vetélkedőn igazolhatták ismereteiket. Csapatban érdekesebb még a versengés is, így ebben a formában rendeztük meg a nagy eseményt. A vetélkedő győztesei: Minden napra egy mese c. könyvet olvasók közül: Lunczner Bálint, Berethalmi Áron, Csizmadia Miklós, Matiszlovics Dániel alkotta csapat. Ők mindannyian 1.a-sok. Velem mindig történik valami: Kálmán Olivér, Bokor Ákos, Imre Flóra ( 3.c-sek), Kiss Viktória ( 4.a) Vidám mesék: Ivanics Petra (1.b), Kerekes Tímea (2.c), Hódosy Marcell (2.c) A csudálatos Mary: Érsek Rebeka, Rosch Emma, H. Tóth Eszter ( 3.c-sek), H. Tóth Boglárka ( 2.b) Március végére az is kiderült, hogy ki olvasott legtöbbet, azaz ki gyűjtötte a legtöbb "tallért". Az 53 induló közül néhol nagyon szoros versennyel a következő eredmény született: 1. évfolyamon a királynő: Szatmári Luca (1.c) a király: Gábor Dániel (1.b) 2. évfolyamon a királynő: Hajagos Tóth Boglárka (2.b) a király: Dörnyei Bendegúz (2.a) 3. évfolyamon a királynő: Bokor Lili ( 3.b) a király: Bokor Ákos ( 3.c) 4. évfolyamon a királynő: Pintér Uránia (4.a) a király: Daróczy Dániel ( 4.c) A koronázási szertartást ápr. 13-án az iskolagyűlésen tartottuk,ahol a győztesek egy-egy értékes könyvvel és díszes oklevéllel lettek gazdagabbak. Külön köszönetünket szeretnénk kifejezni a Pagony Kiadónak és iskolánk alapítványának, akik lehetővé tették, hogy ilyen szép könyvekkel tudjuk megjutalmazni a győzteseket. A királyság egy évig tart. Várjuk jövőre is a lelkes kis olvasókat, azokat is, akik idén még nem próbálkoztak, induljanak a megmérettetésen! Nem fognak csalódni, hiszen itt csak nyerni lehet!

Benkő Zsuzsa A napközis munkaközösség vezetője

KÉPEK

BEIRATKOZÁS

A beiratkozás időpontja:

2011. április 14-én (csütörtökön) 8-19 óráig,

2011. április 15-én (pénteken) 8-18 óráig.

A beíratáskor be kell mutatni a szülő, illetve gyermekének személyazonosságát, lakcímét igazoló dokumentumot, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

TÁJFUTÁS A GAZDAGRÉTEN

Gazdagrét, 2011.04.16. szombat 10.00

Reggel 8-tól délután 6-ig folyamatosan programokkal várunk A részvétel ingyenes!!!

Budapesti Diákolimpia és Tájékozódási Sportok Fővárosi Fesztiválja

Gyere, és próbáld ki a tájékozódás sokszínűségét.

Mobilos tájfutás: Párban lehet indulni. Míg az egyikőtök fut, addig a másik a célban irányítja társát térképpel a kezében. Ingyenesen biztosítunk mobilkészüléket, vagy SIM kártyát.

GPS-es tájékozódás: GPS készülék segítségével kell az ellenőrző pontok pontos helyét felkeresned. Ingyenesen biztosítunk GPS készüléket.

Tornatermi tájfutás: A sportszerekkel berendezett tornateremben kell rövid pályákon megtalálni az ellenőrző pontokat.

Mátrix pályák: Az iskola udvarán elhelyezett pontokat kell a megfelelő sorrendben felkeresned térkép segítségével minél gyorsabban.

Tájkerékpár: A Gazdagréten elhelyezett ellenőrző pontokat kell helyes sorrendben érinteni kerékpárral, térkép segítségével.

És még sok más programmal várunk benneteket sok szeretettel fesztiválunkon. Cím: 1118. Bp. Törökugrató u. 15., az iskola udvara

http://www.tabanispartacus.hu/tajfuto/2011/fesztival/fesztival.html

SZÜLŐI FÓRUM ÁPRILIS 18-ÁN

2011. április 18-án (hétfőn) 18 órakor megrendezésre kerülő Szülői Forumra napirendje (doc)

PÁLYÁZAT

Tisztelt Pályázók!

A meghirdetett tanítói állást betöltöttük! Ezúton köszönöm valamennyi pályázó jelentkezését! Egyúttal köszönöm a megértésüket, hogy több mint 300 beérkezett pályázatra nem válaszoltam egyenként!.

Tisztelettel: Fazekas László igazgató

"Olvasás-Király" verseny

A verseny még ősszel került meghirdetésre. Sok kisgyerek szállt versenybe a királyi cím elnyeréséért, szinte "olvasási láz" tört ki. Évfolyamonként egy fiú és egy lány lehet a cím birtokosa. A meghirdetett irodalmi művek elolvasásával tallérokat gyűjthettek a gyerekek, a művek ismeretét rövid feladatlapok kitöltésével bizonyíthatták. A könyvekkel kapcsolatban - melyekre a legtöbben jelentkeztek - vetélkedőt szerveztünk, ahol változatos feladatok vártak a gyerekekre, a rejtvénytől a mese színpadra állításáig.

KÉPEK

FARKASRÉTI SAKK BAJNOKSÁG

Ez évi első bajnokságunkon csak elsősök és másodikosok vehettek részt. Elválasztottuk a legfiatalabb korosztályt, mint a hivatalos versenyeken, így sportszerűbb lett a játék. (Tavaly a 3.-4. osztályosok leseperték a kicsiket). Sajnos, olimpikonunk Fehér Ádám és Csapó Szabolcs hiányzott. A kiütéses harcban a jó egy tucat sakkozó derekasan küzdött, köztük a 3 lányka is, akik közül Csenge ezüst érmés lett. (Ha lett volna érem - Sanyi bácsi ismét elfelejtette a jutalmakat, kérjük az iskolát, utólag pótolja!) De nem is a jutalom a fontos, hanem a részvétel és a dicsőség! Kovács Marcit vállára emelte az osztálya.

A 2011. február 25-i sakkverseny helyezettjei:

1. Kovács Marci 1a 2. Magyar Csenge 2b 3. Málnási Gergő 2c

Gratulálunk!

Német:-Lackó 1:0 Melega-Veres1:0 Zarándi-Marosvölgyi 1:0

Kovács-Nagy 1:0 Német-Melega 1:0 Magyar-Tóti: 1:0

Magyar-Zarándi 1:0 Kovács:Somlyai 1:0 Málnási-Bélavári 1:0

Magyar:Répássy 1:0 Kovács:Málnási 1:0 Kovács-Magyar 1:0

A VÍZ VILÁGNAPJA A NAPKÖZIBEN

KÉPEK

DIÁKOLIMPIA RITMIKUS GIMNASZTIKA

BERTHALMI ANNA 2.b osztályos tanulónk diákolimpián 9. helyezést ért el! Gratulálunk!

ISKOLAKÓSTOLÓ

A hagyományosan megtartott népszerű iskolakóstoló eseményeiről meséljenek a képek!

KÉPEK

1848-as forradalom és szabadságharc megemlékezés

KÉPEK

Alpesi Sí Diákolimpia 2011

RÉGENI BOTOND 4.a osztályos tanuló II. helyezést ért el! Gratulálunk!

AZ ISKOLA 80. SZÜLETÉSNAPJA

Február 18-án nagyszabású rendezvényen ünnepeltünk kicsik és nagyok, tanárok diákok, szülők és vendégek. Reggeltől éjszakáig tartott a mulatozás. A változatos programról készült videók és képek az alábbi linkeken érhetők lesznek.

KÉPEK

ISKOLAKÓSTOLÓ

2011. február 26-án, szombaton reggel 9 órára várjuk az iskolánk iránt érdeklődő leendő elsős gyermekeket és szüleiket. A délelőtt során megjárjuk meseországot a tanító nénik vezetésével, közben bekukkantunk az iskola minden zugába. Aki az uszodát is kipróbálná, ne felejtse otthon az úszó felszerelését! Kérjük, hogy a gyerekek tornacipőt, vagy váltócipőt is hozzanak magukkal!

Emlékeztető:

2011. március 8án, kedden 8:00-11:00 óráig nyílt órákat tartunk a szülőknek, mely során megnézhetik a leendő elsős tanítók tanítási óráját. Igazgatói tájékoztató is lesz ugyanezen a napon 11:00-12:00 között.

SZÜLETÉSNAPI ELŐKÉSZÜLETEK

KÉPEK

NEGYEDIKESEK FARSANGJA 2011

KÉPEK

VERSENYEREDMÉNYEK

Az angol nyelvi és országismereti versenyen diákjaink a következő eredményeket érték el:

6. Évfolyam: III. helyezett Szakács Lili Kata 6.b V. helyezett Bokor Laura 6.b

7. évfolyam: I. helyezett Varga Kornél 7.b

ISKOLABÁL

Iskolabál2011. február 18. péntek

17 - 18 óra érkezés, ruhatár

18 óra Születésnapi gálaműsor volt diákjaink szereplésével

A műsorban fellépnek: Wels Péter riporter és műsorvezető, Zboray Antónia táncművész, Kirkósa zenészcsalád kamarazenekara, Pazár Krisztina balett-művész, Alpár Balázs zeneszerző, zenész, Simó Áron és Réka néptáncosok, Deutsch Anita színésznő, Buborják Orsolya művészettörténész, Paár Julianna énekesnő, Simon Dávid ifjú feltaláló, Pintér István tanár, valamint a tantestület tagjaiból verbuválódott kórus.

A műsor után a könyvtárban összeállítást tekinthetnek meg az iskolamentés történetéről, vetítést az iskolai képarchívumból, illetve megtekinthetik a Szilvásgombóc Galéria születésnapi kiállítását.

Kb. 20 órakor kerül sor a nyolcadik osztályosok nyitótáncára, mely után a Space Jam partizenekar szolgáltatja a talpalávalót éjfélig. A vacsorához az Auguszt cukrászda ajánlott fel születésnapi tortát.

A jegyek árusítását február 3-án kezdjük. Az árusítás az aulában, a portával szemben lesz minden nap 7:30 - 8:00-ig illetve 15:30 - 16:30-ig, amíg a jegyek el nem fogynak.

Ára egységesen 4600 Ft, mely tartalmazza a svédasztalos vacsora, pohár pezsgő, pohár üdítő, ásványvíz, kávé, sütemény, apró sós pogácsa költségeit, valamint a rendezvény bármely helyszínének és programjának látogatását. A rendezvény idején büfé és teaház is várja vendégeinket.

KORCSOLYAPÁLYA HÍREK

Kedves Gyerekek, kollegák és Szülők!

A pálya elolvadt.

Ezúton is köszönjük szépen a pálya karbantartását és felügyeletét az összes dolgozónak, aki a munkában részt vett. Köztük Laci bácsinak kiemelten, aki a viszonylagos meleg ellenére, fáradhatatlanul harcolt végig a héten, a pálya tökéletes állapotáért. Ebben az évben már biztosan nem próbálkozunk újra, hiszen az időjárás előrejelzés februárra már nem kecsegtet igazi - a pálya létéhez szükséges - hideggel. Érdemes lesz november végétől figyelni újra a korcsolyapálya híreket. Addig is mindenkinek jó sportolást!

KÉPEK

WKF Karate Diákolimpia Országos Döntő

FEHÉR PÉTER 5.A. osztályos tanuló aranyérmet nyert.

DIÁK TEREMTÁJFUTÓ BUDAPEST BAJNOKSÁG

Gazdagrét, 2011. Január 22. szombat 10h

Rendező: Budapesti Tájfutó Szövetség

Jelentkezés: 9:30-tól az iskola tornatermében

Részvételi díj: ingyenes

Kategóriák:alsós fiú/lány, felsős fiú/lány, középiskolás fiú/lány, nyílt bárki (szülők, kísérők)

Díjazás: a kategóriák 1-3. helyezettjeit oklevéllel díjazzuk

Pontérintés: az ellenőrzőpontokon SportIdent elektronikus pontérintést alkalmazunk, a résztvevők ingyenesen kölcsönözhetnek időmérő chip-eket Lebonyolítás: több bemelegítő futam lesz a döntők előtt Gyere, és próbáld ki ismét a tudásodat most kicsit másképp a tornateremben. Légy részese ennek a nagyszerű eseménynek. Ha ügyes vagy, akár 10 különböző pályát is teljesíthetsz. A verseny végén sorsolás lesz, melyen minden egyes benevezett versenyző részt vesz.

KIRÁLYLÁNY SZÜLETIK

A Szilvásgombóc Galéria legújabb kiállítását a gyerekek rendhagyó tárlatvezetés során nézhetik meg. A programhoz egyes osztályokban rendkívüli irodalom- és rajzóra is csatlakozik majd a hónap során. Az érdeklődő szülőket is szeretettel várjuk a kiállítás nyitvatartási idejében!

A kiállított képekből nyomatok rendelhetők.

Érdeklődni lehet Várnai Zsuzsánál a 30/325-91-16-os telefonszámon.

KORCSOLYAPÁLYA KÉPEK

KÉPEK

JÉGPÁLYA NYÍTVATARTÁS

A SZÜNET UTOLSÓ NAPJAIRA, EGY KIS SPORTCSEMEGÉVEL KECSEGTET AZ ISKOLA.

ÚJRA VAN KORIPÁLYÁNK!!!

Nyitvatartás:

2010.12.30. 15.00-19.30

2010.12.31. 10.00-15.00

2011.01.01. 15.00-16.30

2011.01.02. 10.00-12.00

2011.01.02. 13.00-15.00

2011.01.04. 16.00-19.00

2011.01.05. 16.00-19.00

2011.01.06. 16.00-19.00

2011.01.07. 16.00-19.00 - olvadás miatt elmarad!

A PÁLYA BEZÁRT!

Hétvégén a Törcsvár utcai kapun lehet bejönni a pályára. Nincs belépő. Az épületbe nem lehet bemenni!

Aki teheti hozzon korcsolyát Testnevelés órára! Kérjük a kedves Kollegákat és Gyerekeket, figyeljenek rá, hogy a déli órákban, ha meleg van ( főleg, ha süti a pályát a nap) ne engedjenek senkit a pályára, mert ezzel az esti illetve másnap reggeli még majdnem biztos korcsolyázási lehetőséget tehetik tönkre. Sajnos az előrejelzés szerint, hétvégére annyira felmelegedik az idő, hogy már nem biztos, hogy lesz jég, így minden óra számít. Köszönjük!