A Művészettel nevelés program lényege, hogy a gyerekek rendhagyó tanórákon vesznek részt kortárs művészek bevonásával.

Várnai Zsuzsanna

A „Művészettel nevelés” program művészeti vezetője, magyar-angol szakos tanár, művészetterapeuta, textilműves, kortárs gyermek- és ifjúsági irodalmi szakember.

A művészeti órák során elsajátított ismeretek, az itt kibontakoztatott képességek – bár nem kézzelfogható, mérhető és látványos formában – segítenek abban, hogy a gyermekek egészséges önbizalomra tegyenek szert, merjék használni kreativitásukat, elfogadják önmagukat és társaikat, vagyis fontos szerepet töltenek be a személyiségfejlesztésben. A kreatív gondolkodás tetten érhető nemcsak a rajz és vizuális kultúra, hanem bármely más tantárgy esetében is. A művészeti nevelés során végzett elemzések, alkotási gyakorlatok gazdagítják a diákok megismerő, befogadó és alkotó képességét, valamint magas szintű értelmi és érzelmi intelligencia kialakulására nyújtanak lehetőséget

Szabó-Nyulász Melinda

animációs filmrendező, grafikus

Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában végeztem grafika szakon, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen animáció és tanár szakon.  Iskoláim elvégzése óta aktívan alkotok a szakmámban animációs rendezőként, művészeti vezetőként és grafikusként egyaránt.  Több mint 15 éve foglalkozom gyerekekkel képességfejlesztő művészeti foglalkozások formájában.

A Farkasréti Általános Iskola „Művészettel nevelés” programjában több éve aktívan alkotok közösen az iskolás gyerekekkel.  Animációs filmeket, illusztrációkat készítünk, elsősorban kortárs irodalmi alkotásokat feldolgozva.

 

Nyulász Péter

IBBY díjas író

 

 

Rófusz Kinga

illusztrátor

 

 

Szalma Edit

grafikus, illusztrátor

 

 

Medveczky Ádám

Kossuth-díjas karmester

 

 

 

Szeivolt Katalin

festőművész

 

 

 Lackfi János

József Attila díjas író, költő, műfordító

 

 

 Kollár Árpád

magyar költő, műfordító, irodalomszervező

 

 

 Berg Judit

József Attila-díjas író 

 

 Gévai Csilla

író, képzőművész 

A Művészettel nevelés programról

A 2010/11-es tanévben elindítottunk egy Művészettel nevelés névre keresztelt programot a melynek lényege, hogy a gyerekek ne csak vizuális élményben részesülhessenek nap mint nap, hanem rendhagyó tanórákon is részt vehessenek irodalom, nyelvtan, ének-zene valamint rajz és ábrázolás tárgyakból.
A művészeti órákat meghívott művészek, művésztanárok és a Művészettel nevelés program vezetője, Várnai Zsuzsanna művészetpedagógus, művészetterapeuta tartják. A programon belül a diákok olykor külső helyszíneket is felkeresnek. Tartunk foglalkozásokat többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, a Mesemúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Művészetek Palotájában, a Magyar Állami Operaházban, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központban, a Stúdió K Színházban, az Orbis Pictus Szellemi Kreatív Alkotóműhelyben, de akár az Operaházban vagy a Művészetek Palotájában is. Néhányan az elmúlt évek oktatói közül: Medveczky Ádám karmester, a Misztrál együttes, Berg Judit, Nyulász Péter, Lackfi János, Máté Angi, Finy Petra, Erdős István, Dániel András író/költő, Rofusz Kinga, Gévai Csilla, Szalma Edit, Kállai Nagy Krisztina grafikus/illusztrátor, Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező, Farner Judit selyemfestő-művész, Kalas Zsuzsa, Péterfy Ábel, Szeivolt Kati festőművész, Buczkó György üvegszobrász.
Az elmúlt tanévek bebizonyították, hogy a gyerekek szívesen vesznek részt a programban, elkészült munkáikra pedig joggal lehetnek – lehetünk – büszkék!
Köszönjük szépen a szülők és a Farkasrét a Gyermekekért Alapítvány segítségét, mely nélkül nem folyhatna művészettel nevelés iskolánkban.